Пещера Съева дупка

Този красив подземен свят беше част от една наша тридневна обиколка с кола през месец август. Пещера Съева дупка се счита със своите зелени, кафяви и бели цветове за една от най-красивите пещери на територията на България, което ние с чиста съвест можем да потвърдим. През 1962 г. е обявена за природна забележителност и е един от 100-те национални туристически обекта на България.

пещера Съева дупка

Предполага се, че пещерата е на около 3 млн. години. Дължината ѝ е 205 м. В естествените пет зали и няколко галерии можете да се налюбувате на образуванията: сталактити, сталагмити, сталактони, хеликтити и дендрити.

Съева дупка е разположена в Северна България на:

  • 100 км от София
  • 10 км от Ябланица
  • 28 км от Тетевен
  • 125 км от Велико Търново

Входът на пещерата се намира над около 500м от ловешкото село Брестница. До там може да се стигне и с кола по асфалтиран път с дължина около 2 км.

Работно време:

  • Лято (01.04-30.09): 9:00 – 19:00 ч. – последно влизане на група 18.30 ч.
  • Зима (01.10 – 31.03): 9:00 – 17:00 ч. – последно влизане на група 16.30 ч.

Такси:

  • от 6 до 16 години – 2 лв.
  • над 16 години – 4 лв.

Туристите с кола имат възможността да поверят своя четириколен приятел в ръцете на милия пазач на платения паркинг пред пътеката за пещерата. Разтоянието от паркинга до входа на пещерата не е голямо. Една минута пеша, нека бъдат две с купуването на билетчетата, ако няма много хора, разбира се. 😉

Скъпи приятели, мисля, че това е достатъчно информация за да събудим интереса ви, но същевременно да запазим тръпката от новото и непознатото. Според мен в едно пътуване, без значение кратко или далечно, винаги трябва да има нотка неизвестност, която да бъде корен на весели преживявания и по-късно спомени. Пък било то и едно объркване на планувания път, което би ви завело до интересни места и би ви запознало с интересни хора, които да ви помогнат. 😉  Затова вземете си време и бъдете готови да посрещнете с усмивка новите приключения, които ви поднася всяко пътешествие. И както е казал Лоурънс Блок : „Най-щастливите ни мигове като туристи са когато попаднем на нещо, докато се опитваме да направим нещо друго!“

А сега е време за снимки:

Публикувано в Северозападна България. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *