Вихрен

За Вихрен

Вихрен със своите 2914 м. е първият по височина връх в Пирин планина, вторият по височина в България и третият на Балканският полуостров. Намира се в северния дял на Пирин на главното било между Кутело и Хвойнати връх. Вихрен е свързан с Кутело чрез седловината Премката, а Кабата го свързва с Хвойнати връх. До 1942 г. се нарича Ел тепе. Вихрен е изграден от мраморни скали, които не съдържат вода, поради което в целия район няма реки и езера.

Маршрути

Изходна точка към върха е хижа Вихрен, която се намира на 16 км. от Банско по асфалтов път. Освен със собствена кола до хижата можете да стигнете пеш (за 4.30 мин. по маркирана пътека) или с маршрутно такси, което тръгва от автогарата в Банско, спира на моста на хотел „Глазене“ и на хотел „Стражите“. Часове на заминаване от Банско са 8.30, 15.00, 18.00ч., а от хижа Вихрен са 9.30, 15.00, 18.00ч. Цената на билета е 6 лв.
От хижата към върха водят три пътеки:

  1. през Кабата или така наречената „Царска пътека“. Тръгва се по маркирана пътека в дясно от хижата, която преминава през морени и продължава към върха. Пътеката е леко стръмна почти през цялото време. Времетраенето на този маршрут е 3 часа.
    Тази пътека избрахме ние при връщането си от върха.
  2. през Премката. Този маршрут се препоръчва за по-опитни и снабдени със стабилни обувки любители на планината. В своята финална част върха се изкачва през северната му стена, където пътеката е по-стръмна, но с повече концентрация се преминава за 45 мин. Времетраенето по този маршрут е 3 часа. Пътеката започва от хижата и е еднаква с тази, която е през Кабата до момента, в който се поема отклонението на дясно за Казана. Разпознава се по стрелката сочеща на дясно и надписа Казана под нея. Продължава се по отъпкана пътека покрай отклонението за Джамджиеви скали, след което се стига до заслон Казана. Следва изкачване до място, където пътеката се разделя – на ляво към Вихрен и на дясно към Кутело.
    Това е маршрута, който ние избрахме за изкачване на Вихрен. Признавам, че до момента, в който пътеките се разделиха все още се чудех кой маршрут да избера за изкачване. Бях чела, че през Премката не е леко и дори „4×4 (2 ръце x 2 крака)“, което за мен не се оказа така. Всъщност този маршрут ми хареса много повече от този през Кабата. Защото първо го няма обикалянето на върха, а директно се изкачваш нагоре, което на мен чисто психически ми влияе по-добре. Другото му преимущество е, че няма много хора и е по-спокойно. Чуваш си мислите и се любуваш на обширните гледки. Колкото за „4×4“, да, беше необходимо включване на ръце на едно или две места. Цялостното ми впечатление е, че маршрутът е лесен, но е добре да сте снабдени със стабилни обувки и сухо време.
  3. през Джамджиеви скали. Това е най-екстремният от трите маршрута, за който се твърди, че изобилства с еделвайси. Не сме го проверили лично, но тренираме усилено и се надяваме това лято да се отправим към Вихрен от там. И тук времетраенето е 3 часа.

В близост до х. Вихрен се намира Байкушевата мура, за която се твърди, че е на повече от 1300 години, което е неминуемо прави едно от най-старите иглолистни дървета в България и света. В близост до хижата се намира и езерото Окото, което плануваме да посетим това лято.
За финал можете да разгледате снимките, а лятото да посетите и върха – определено си заслужава всяко усилие.

Публикувано в Югозападна България. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *