Кадемлийско пръскало и Бабско пръскало: два водопада за един ден

Тези два водопада се намират в масива Триглав, Стара планина. Мечтата ми да ги постя се роди още преди две години, но все не се отдаваше сгоден момент. Но Вселената си знае своето и направи, така че да се материализира желанието ми.

Тръгнахме за водопада от х. Русалка, която се намира над село Тъжа.
Село Тъжа се намира на 2.30 часа от София по Подбалканския път, който е в много добро състояние. Минавайки покрай Калофер погледнахме към Райското пръскало, което се виждаше перфектно, както и връх Ботев над него.
До хижата се качихме с колите ни, които определено не бяха пригодени за пътя, но въпреки това се справиха отлично. Ако решите да не последвате примера ни, а да се качите пеш до хижата ще ви отнеме около 2.30 часа. Оставихме колите на хижата и продължихме по коларския път. Решихме първо да посетим Кадемлийското пръскало, а след това Бабското.

Пътят е подходящ за джипове и други високо проходими МПСта и по него се стига до самото Кадемлийско пръскало. Разстоянието от хижата до водопада го взехме за около 2.00 часа, умерено ходене със спиране за любуване на природата. След един завой водопадът се появи изненадващо пред очите ни. А ние останахме омагьосани от него.

След Кадемлийското тръгнахме обратно по пътя към х. Триглав, а от там към Бабското пръскало. В хижата ни упътиха как да стигнем до Бабското пръскало, но за жалост изгубихме посоката и известно време действахме като Беър Грилс, което допринесе за по-добрите спомени от разходката. След 15-20 минутно лутане и катерене намерихме пътеката, а след това и рекичката, от която пада водата на водопада.
Точно над мястото, където пада водата е направен мост – гениално решение. Починахме малко и продължихме по екопътеката, която ни изведе до погледното място, от където се вижда Бабското пръскало, в своята цялост . Продължихме по пътя си преминавайки една гъста Балканска горичка и се озовавахме на коларския път водещ към хижата.
Обратно по колите и към София. Обещавам си да се върна пак там, а на вас горещо ви препоръчвам тази част на България!

Послепис: По пътя към водопадите срещнахме много добри хора, които с радост ни продумаха, упътиха и споделиха храната си с нас. На мен лично не ми се тръгваше от там!

Публикувано в Райски кътчета, Югоизточна България. Постоянна връзка.

Един коментар по Кадемлийско пръскало и Бабско пръскало: два водопада за един ден

  1. Катрина каза:

    Здравейте! Четох пътеписа Ви за Кадемлийското пръскало и искам да попитам с кола докъде може да се стигне и става ли за 1 ден ходене? Благодаря предварително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *