Синьото езеро

Синьото езеро е може би една от най-непопулярните дестинации в Рила планина. Количеството информация, което открих за него подготвяйки се за прехода беше незначително – основно снимки на някой, който е минавал покрай него – от или за хижа Македония.

Как стигнахме до Синьото езеро?

За изходна точка избрахме местността Тиха Рила, която се намира на 14 км. от Рилския манастир. От Тиха Рила по маркирана пътека, за 1.30 часа, стигнахме до хижа Рибни езера.

За Синьото езеро е необходимо да се следва пътеката, която се изкачва вдясно от Горно Рибно езеро по склона на Острешки рид. Ако имате съмнения попитайте хижара  за напътствия, както направихме и ние. След около час се стига до пътеката (раздела), която вдясно води към връх Рилец, а вляво към хижа Македония. Тук е необходимо да се продължи вляво за Синьото езеро, след по-малко от 10 мин. ще се открие пленителната гледка на Синьото езеро.

За да се стигне до самото езеро е необходимо да се направи спускане по склона за 10-15 мин.
Езерото е подходящо за палатка, тъй като има равно, тревисто пространство и извор на вода. Тогава когато ние бяхме ветровете не спираха своята игра, която продължи и през нощта. За сметка на това нощното небе и звездите над езерото са гледка, която пожелавам на всеки да види.

 

 

 

 

Публикувано в Райски кътчета, Югозападна България. Постоянна връзка.

2 коментара по Синьото езеро

  1. Dima Kantareva каза:

    Po krasiva nqma na SVETA!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *